Despre cuvânt

15724084_10209609997620607_625947648_n

Visul moldoveanului de a vorbi moldovenește, iaca iaca se împlinește. Remarc cu stupoare și tristețe că limba de cartier, de după 3 pahare de vin, cea dintre tovarășii care împart aceeași bordură și aceeași sticlă cu bere, devine încet și sigur limbă de stat!

Voluntar sau nu, Planeta Moldova, Gândul Mâței, Pavel Stratan și alții, au încercat să pună în fața noastră o oglindă. Noi în loc să ne privim, iar uimiți fiind să lăsăm sticla de vin și să luăm o carte în mână, ne-am complăcut și mai mult, ba chiar am împrumutat din limbajul folosit de cei de mai sus. În loc să ni se facă greață de moldoveanul incult, lenos, care își bate soția și copii, noi ni l-am făcut idol. Sunt aproape sigur că acest experiment a lăsat un gust amar specialiștilor, și l-au oprit, în schimb alții, când au văzut că limbajul ăsta prinde, aduce click-uri, l-au adoptat, fără să se gândească la urmări.

Înainte de a arăta cu degetul la vinovați, trebuie să vedem de ce sunt vinovați. Cine nu știe puterea limbii, ar fi bine să afle. Începând cu Esop și povestea limbii de porc, până în prezent. Naționalizarea și deznaționalizarea popoarelor. O unealtă incredibil de puternică și de utilă, atingând scopul 100 din 100. Fără a câdea în extreme, șovinism, un popor se identifică în primele rânduri cu limba pe care o vorbește. Mai ales un popor sau un stat fraged, care încă nu are o identitate și o istorie. E foarte bine zis și în poza de mai sus, pe care am trimis-o cândva unui ”vinovat”. (Pleșu, nu țin minte titlul)

Când zic limba moldovenească, nu mă refer la grăitul moldovenesc, pe care îl iubesc, la fel de mult ca și pe cel ardelenesc, oltenesc etc. Mă refer la ciotka, prikolina, zdarova, kliova, slabo, flăshkî, krîșî, b*ea, zaibisi etc. etc. Toate astea sunt cuvinte pe care le-am întâlnit în spațiul public. În clipuri, sau imagini văzute de mii sau zeci de mii de oameni. E stupid și incorect, să cer cuiva, ca atunci când e acasă, între prieteni, după un pahar de vin, în discuții despre politică, să nu folosească tot vocabularul, ba chiar îl folosesc și eu, dar până unde? Vloggerii și așa numiții ”influenceri” realizează ce fac? Mai nou chiar și site-uri serioase (!) de știri!! Când le vorbești prietenilor tăi e una, dar când vorbești multor oameni așa, e grav. Nu e atât de grav pentru cei care înțeleg și fac diferența, dar te privesc și mii de copii care sunt în proces de formare, care nu au 2 sau 3 păreri, dar sunt în căutarea uneia. Ce văd li se pare normal, și așa cum trebuie să fie. N-o să mă leg de substanța ideilor seci, dar despre felul în care sunt spuse. Clipuri cu 20-30-80 de mii de vizualizări, cu b*ea, ciotka, zaibisi! Mai nou am văzut asta și în reclame (!!!), și în spoturile companiilor care ”duc adevărul”. Mi se pare că ne jucăm cu focul, dar zicem ”lasă ăi, tăt normal, și ti streomanești?”. Sunt uimit de inactivitatea profesorilor de limbă română, academicieni, scriitori, poeți, oameni ai culturii. Ei sunt conștienți că în curând o să trebuiască să scrie și să predea în altă limbă??? Am văzut, la întâlniri culturale, discursuri cu prikolina, narmalina. Aducem, încet și sigur, limbajul ăsta de băieți în pantofi și costum sportiv în media și limbajul academic.

 

Și sunt aproape sigur, că dacă ne-ar întreba, cum considerăm omul care folosește așa un limbaj în spațiul public, l-am clasa mai jos de mediu pe scara erudiției și a educației. Ba chiar ne-am permite să zicem că e un jlob, vreun loh fără școală, vreun gopnic concinîi.

Sper că am reușit cât de cât să șterg oglinda de la respirația noastră alcoolizată, și să o pun vertical. Și tot aici fac un apel, către oamenii culturii, mai ales către cei care operează cu cea mai subțire țesătură a societății – cuvântul. Tot aici îi provoc pe vloggerii noștri, întunericul, gânsacul, aliona, și care mai sunt. Ian încercați ăi mujâși să zamutiți un video fără tăt h**neaua asta, să bazariți normal, să videm, kanaiește la public?! Slabo?!! Și desigur, noi! Putem să vorbim frumos?

 

Eminescu (o) să ne judece!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s